,,Efficiënt voor, tijdens én na inbraken”

In de eerste zes maanden van 2011 kregen 105 apothekers gewapende overvallers over de vloer. ,,In een apotheek zijn dure en veel gevraagde artikelen te vinden. Dat maakt het aantrekkelijk voor dieven en drugsverslaafden”, situeert Sam Lietaert. Met zijn bedrijf Campro biedt hij de oplossing aan. ,,Een betaalbaar camerasysteem dat nummerplaten en gezichten herkent én dat je overal kan bekijken op je smartphone, computer en televisie”.

Sam Lietaert (34) richtte in 2004, na zijn studies Toegepaste Economische Wetenschappen en Master Communication Technology, een eenmansbedrijf op dat zich specialiseerde in bewakingscamera’s. De onderneming werd al snel een succes en groeide drie jaar later uit tot de vennootschap Campro met vier verkopers, een administratief bediende en vier techniekers in dienst . Vandaag richt Sam zich op verschillende markten waar camerabewaking geen overbodige luxe meer is. Ook apotheken horen daar steeds vaker bij. Tijdens de eerste zes maanden van 2011 zijn in België 105 apotheken gewapend overvallen. Dat is een status quo vergeleken met 2010, dat toen – over het ganse jaar – 171 overvallen telde.

,,De cijfers spreken voor zich. Er liggen dure en veel gevraagde artikelen in een apotheek, en dat spreekt dieven en drugsverslaafden aan. Intussen doen al een dertigtal apothekers beroep op onze diensten”, zegt Sam Lietaert. De feiten zorgen niet voor ongerustheid in de sector, maar preventief handelen wordt misschien wel aangeraden. ,,Een alarmsysteem alleen schrikt inbrekers niet meer af. Ze horen het geluid, maar vluchten meestal pas als ze hun ding effectief gedaan hebben. Camera’s zijn veel interessanter op dat gebied. Ze werken enerzijds preventief, maar zijn ook tijdens of na de inbraak interessant om de daders te lokaliseren of herkennen”. Campro werkte twee pakketten van camerabewaking uit, specifiek voor apotheken. De nadruk ligt op efficiëntie, gebruiksvriendelijkheid en de vele toepassingsmogelijkheden. ,,Wij werken met digitale camerabewaking die alle functionaliteiten in één systeem bundelt. Het gaat om hoge resolutiecamera’s die zelfs geplaatst kunnen worden in tegenlicht. Er is zowel beeld- als geluidopname en er kan ingezoomd worden op het opgenomen beeld. Het systeem detecteert ook nummerplaten van wagens, kan gekoppeld worden aan alarmsystemen en de servers zijn uitbreidbaar”, vertelt Sam, die beklemtoont dat de klant profiteert van de nieuwste technologieën. ,,De beelden zijn op te vragen op je televisiescherm en zelfs je smartphone. Zo kan je de zaak altijd en overal controleren, vanuit de private woning of op locatie via je gsm”. Om redenen op te sommen om een apotheek te beveiligen hoeft Sam niet lang na te denken. ,,De veiligheid voor het personeel én de klant heeft er zeker baat bij, maar ook naar de producten toe zijn camera’s belangrijk geworden. Problemen uit het verleden, waarbij de stock bijvoorbeeld

niet klopt, kunnen via een degelijk camerasysteem opgelost worden. Wij plaatsen onder andere een camera waar de producten staan, aan de kassa, en aan het doorgeefluik. Zo kan iedereen altijd en overal herkend worden, met respect voor de privacy. Wij geven hierover ook juridisch advies aan onze klanten. Kortom, vroeger waren het nog de lokale elektriciens die bewakingscamera’s plaatsten in handelszaken, vandaag kan men beroep doen op gespecialiseerde bedrijven die over de nieuwste systemen én knowhow beschikken”. Info: www.campro.org.

Gelijkaardige artikels

Alles bekijken

Stock Luyckx wilde na enkele drieste inbraken komaf maken met de kwetsbaarheid van het bedrijf. Nu beschikt de stock over een state-of-the art intelligent camerabewakingssysteem.

In de eerste zes maanden van 2011 kregen 105 apothekers gewapende overvallers over de vloer.

Vooral de daling in Brugge en Kortrijk valt op, respectievelijk -21,13% en -48,12%. Volgens Unizo heeft dit te maken met de inzet van videobewakingsapparatuur.