Stock Luyckx wilde na enkele drieste inbraken komaf maken met de kwetsbaarheid van het bedrijf. Sinds kort beschikt de stock – een bekende bouwmaterialenhandel in Lommel – over een state-of-the art intelligent camerabewakingssysteem. Een investering met een wel heel snelle return-on-investment, want slechts tien minuten na de oplevering liep er al iemand tegen de lamp.

Er was weinig overredingskracht nodig om bedrijfsleider Frans Luyckx te overtuigen van het nut van een slim camerabewakingssysteem. Tot drie keer toe kreeg hij ongewenst bezoek over de vloer, met een enorme impact op zijn zaak. “De eerste keer werd er voor 150.000 euro gestolen. Er was wel camerabewaking, maar ze hadden alle kabels doorgeknipt en zelfs de server meegenomen waarop de beelden stonden. Een paar jaar later hebben ze nog eens voor 350.000 euro meegenomen, via dezelfde modus operandi.” “Bij de uitbreiding van de zaak hebben we een aantal offertes gevraagd om de zaak grondig te beveiligen. De keuze viel daarbij op het systeem met slimme camera’s van Visuatech. Die moeten niet alleen nieuwe inbraken voorkomen, maar ook in de strijd tegen winkeldiefstallen zijn ze een grote meerwaarde. We willen er een sterk afschrikkend signaal meegeven aan potentiële dieven.” 92 IP-camera’s Frederick Jacobs (bedrijfsleider Visuatech): “Er werden in totaal liefst 92 IPcamera’s geplaatst. Aan de buitenkant gaat het om meerdere IP-camera’s van 4 megapixel, binnenin om combinaties van 4 en 2 megapixel types. De camera’s buiten zorgen voor de buitenperimeter en moeten iets verder kunnen kijken, bovendien worden ze ook ingezet voor nummerplaatherkenning. Het geheel is via de PoE-switches aangesloten op twee servers die in een afgesloten ruimte geplaatst werden. Het geheel wordt ook gemonitord door ons. Zodra er een camera uitvalt, krijgen wij en onze installateur een notificatie daarvan. Het softwareplatform is van de hand van Eocortex, hier met de ST-licentie. Zo beschikken alle camera’s over videoanalytics, waarmee de gebruiker gericht kan zoeken op onder meer gezichten, kleuren, personen, voertuigen en nummerplaten. Voor ons maakt het overigens niet uit van welk merk de camera is, want eender welk merk kunnen we koppelen. Uiteraard moeten ze wel over een zekere minimumkwaliteit beschikken. Ook het belang van de kwaliteit van de servers wil ik onderstrepen. Er wordt hier niet met cloudopslag gewerkt, omdat het ondoenbaar is om beelden van 92 IP-camera’s op te slaan.”

“Dit is de toekomst van retail bewaking” Sam Lietaert is bedrijfsleider van Campro, het bedrijf dat de installatie van het systeem op zich nam. Hij ziet een duidelijke trend in camerabewaking. “De klassieke manier van camerabewaking is stilaan achterhaald in dit soort retailgebouwen. Hier mag je geen uren verliezen met zoeken in beelden tot je vindt wat je nodig hebt. De IP-systemen garanderen met hun slimme zoekfuncties wel een snel en zeker resultaat. De efficiëntie van het systeem ligt zo een stuk hoger, wat de return on investment veel groter maakt ondanks een zekere meerinvestering.

Gelijkaardige artikels

Alles bekijken

Stock Luyckx wilde na enkele drieste inbraken komaf maken met de kwetsbaarheid van het bedrijf. Nu beschikt de stock over een state-of-the art intelligent camerabewakingssysteem.

In de eerste zes maanden van 2011 kregen 105 apothekers gewapende overvallers over de vloer.

Vooral de daling in Brugge en Kortrijk valt op, respectievelijk -21,13% en -48,12%. Volgens Unizo heeft dit te maken met de inzet van videobewakingsapparatuur.