Alarmsystemen kosten geld. Bij het opmaken van een beveiligingsplan is het daarom ook belangrijk om de kost van een inbraak of vandalisme mee te nemen in uw beslissing. De schade of verliezen bij een juwelier op de Louisalaan in Brussel zullen anders zijn dat die van een bakker in de Dorpsstraat in Niel. Camerasystemen bestaan vandaag in allerhande versies zodat u overinvestering kunt vermijden zonder uw veiligheid in het gedrang te laten komen. Dit artikel is een leidraad voor een doordachte keuze.

Binnen of buiten

Sommige beveiligingscamera’s zijn specifiek ontwikkeld voor indoor-toepassingen, andere voor outdoor. Outdoor-bewakingscamera’s kennen vaak een andere afwerkingsgraad met het oog op extra bescherming tegen vandalisme of weersomstandigheden.

Is uw bewakingscamera makkelijk bereikbaar voor inbrekers of vandalen?

Een beveiligingscamera hoog op een paal is moeilijker bereikbaar dan een camera die net boven de ingang van uw kantoorgebouw hangt. In dat laatste geval kiest u beter voor een alarmoplossing met een camera die moeilijker onklaar kan gemaakt worden door vandalisme. Overweeg in dat geval een dome camera. In zo’n camera is de bedrading volledig weggewerkt en zit de lens verstopt achter een glazen bol. Kijk in de technische specificaties ook naar camera’s met de vermelding “vandal proof”, “vandal resistance”of “ingress protection”. Een andere tip: kies een camera die volledig in het plafond kan weggewerkt worden.

Lichtsterkte

Wil u dag en nacht beelden maken in een omgeving die onderhevig is aan licht en donker dan adviseren we een alarminstallatie met een bewakingscamera die is uitgerust met technologie die ook in minder heldere lichtomstandigheden toch scherpe beelden oplevert. Kijk bij de keuze van uw bewakingscamera in het bijzonder naar de aanwezigheid van een infrarood of IR cut filter (ICR), Wide Dynamic Range Pro (WDR Pro), backlight compensation of noise reduction. In de omschrijving wordt ook soms de term “low lux” gebruikt.

De te beveiligen oppervlakte

Voor een beperkte ruimte met een camera die u in een vaste hoek opstelt, volstaat vaak een standaard beveiligingscamera. Voor grotere oppervlakten kijkt u best naar een alarmoplossing met een camera met meer megapixels (5 mp levert ook op grotere afstand scherpere beelden op dan 1.3 mp) of naar een camera die u een voorafbepaald traject laat afspeuren. In dit laatste geval kijkt u best uit naar een speed dome of PTZ-camera (pan/tilt/zoom).

De opbouw van het terrein dat u wil beveiligen

Bevat uw terrein vele hoekjes en kantjes dan moet u een multicamera-opstelling overwegen.

Veel of weinig beweging

Is er een voortdurend verkeer op het terrein dat u wil beveiligen, dan kiest u best voor een camera die permanent beelden maakt. In het andere geval kiest u een camera met bijvoorbeeld bewegingsdetectie. Dergelijke camera’s starten pas met opnames wanneer ze beweging detecteren. In de technische omschrijving vindt u hiervoor vaak de omschrijving “motion detection”, “activity detection”, “motion activated” of “motion sensor camera”.

Wel of geen opslag van beelden

Wil u beelden bewaren dan bestaan er verschillende mogelijkheden.

  1. Een camera met interne opslagcapaciteit. Dergelijke bewakingscamera’s schrijven beelden weg op een intern opslagmedium zoals een SD-kaart.
  2. Een extern opslagmedium. Dit kan een dvr of digital video recorder zijn of een nvr (network video recorder).

Analoog of digitaal

Vandaag zijn 80% van de verkochte beveiligingscamera’s digitaal. De mogelijkheden zijn hierbij uitgebreider dan bij analoge systemen. De scherpte van beelden wordt bij digitale alarmsystemen omschreven in VGA of aantal Mp (megapixels), de opslagruimte in Mb (MegaByte) of Gb (GigaByte). De scherpte van beelden van analoge systemen wordt omschreven in TV-lijnen: 420 voor een standaardcamera tot 1.100 voor een full hd beveiligingscamera. Het grote voordeel van analoge systemen is dat ze goedkoper zijn.

IP of CCTV?

IP staat voor Internet Protocol. Dergelijke bewakingscamera’s werken via uw netwerk en internet voor het doorgeven van beelden. De opslag van de beelden kan op een computer of server. Sommige IP beveiligingscamera’s werken ook draadloos of wireless dankzij wifi-ondersteuning.

Camera’s die niet via IP werken, noemt met CCTV-camera’s. Zij bestaan het langst en zijn in geval van alarmsystemen met meerdere camera’s vaak voordeliger dan IP bewakingscamera’s. Beelden worden in geval van een CCTV-oplossing doorgegeven via een AV-, Coax- of BNC-kabel.

Gelijkaardige artikels

Alles bekijken

Stock Luyckx wilde na enkele drieste inbraken komaf maken met de kwetsbaarheid van het bedrijf. Nu beschikt de stock over een state-of-the art intelligent camerabewakingssysteem.

In de eerste zes maanden van 2011 kregen 105 apothekers gewapende overvallers over de vloer.

Vooral de daling in Brugge en Kortrijk valt op, respectievelijk -21,13% en -48,12%. Volgens Unizo heeft dit te maken met de inzet van videobewakingsapparatuur.